Loopt je theorie-examen af tijdens de coronapandemie?

Duizenden leerling-automobilisten die hun praktijkexamen niet hebben kunnen afleggen, moeten theorie-examens overdoen…

Hoeveel kosten rijlessen?

 

Wanneer leerling-chauffeurs slagen voor hun theorie-examen, moeten ze binnen twee jaar slagen voor hun praktijkexamen, anders vervalt het theoriegedeelte en moeten ze betalen om het opnieuw te doen. Dit systeem werkt goed in normale tijden, maar niet tijdens een pandemie.

 

Naar schatting zijn de theorie-examens die door ten minste 50.000 studenten zijn behaald, verlopen sinds de eerste coronavirusvergrendeling in maart 2020 in het VK. De kosten voor het afleggen van het theorie-examen bedragen £ 23, en dat betekent dat er een extra uitgave is van £ 1,2 miljoen voor studenten die om het te heroveren.

 

 

Nadeel pandemie op het examen

 

Sinds het begin van de pandemie hebben veel minder leerlingen hun praktijkexamen kunnen afleggen, omdat rijexamencentra sindsdien meer dan 130 dagen gesloten zijn geweest. En met ongeveer 4000 mensen die gewoonlijk elke dag het praktische rijexamen afleggen, betekent dit dat er een achterstand is van meer dan 500.000 leerlingen die wachten om hun examen af ​​te leggen.

 

Hoewel de regering tijdens de eerste afsluiting van het VK een verlenging van de APK-keuringscertificaten heeft verleend, heeft ze tot nu toe geweigerd een verlenging van de rijtheorie-examencertificaten te verlenen.

 

Leerling-chauffeur ziet er nerveus uit

Toen de kwestie in januari 2021 in het parlement werd besproken, werd besloten dat er geen verlenging zou worden verleend. Minister van Transport Rachel Maclean MP zei dat dit was om ervoor te zorgen dat leerling-chauffeurs hun theoretische vaardigheden zouden behouden.

 

Het Driver and Vehicle Standards Agency (DVSA), dat toezicht houdt op rijexamens, ondersteunt deze bewering. Een woordvoerder zei: “Het is van vitaal belang dat de verkeersveiligheidskennis van een kandidaat up-to-date is wanneer ze hun praktijkexamen afleggen, en hoe groter de kloof tussen de theorie en de praktijk, hoe groter het risico dat die kennis afneemt. We blijven de situatie onder de loep.” Meer informatie over het theorie examen vind je online.

 

De DVSA bevestigde ook dat er momenteel geen vrijstelling of restitutie van het collegegeld beschikbaar is voor degenen die het theorie-examen moeten overdoen.

 

De autoriteiten in Noord-Ierland hebben echter een verlenging van drie maanden toegepast op theorie-examens, en velen binnen de opleidingsindustrie zijn van mening dat hetzelfde zou moeten gebeuren in de rest van het VK.

 

Ian McIntosh, chief executive van Red Driving School, zei: “Het niet verlengen van de certificaten voor theorie-examens is een onnodig bureaucratisch knelpunt dat de terugkeer van Covid in het land zou kunnen belemmeren, vooral als leerlingen geen licenties voor werkdoeleinden kunnen krijgen.”

 

Hij voegde eraan toe: “Het verlengen van de certificaten voor theorie-examens zou geen bedreiging vormen voor de verkeersveiligheid, omdat de behouden theoriekennis van ‘Covid-testpassers’ die van de gemiddelde Britse bestuurder nog steeds zal overtreffen.”

 

Getrapte rijbewijzen gevonden

 

Overheid gaat onderzoek doen naar getrapte rijbewijzen voor nieuwe bestuurders

Enorme achterstand voor praktisch rijexamen

Het probleem van duizenden theorie-examens die verlopen, wordt verergerd door een tekort aan rijexamenexaminatoren. Veel leerlingen worden nu geconfronteerd met een wachttijd van vijf maanden voor een testdatum, en het is onwaarschijnlijk dat die wachttijd nog enige tijd zal afnemen. Snelheid met een aanhanger heeft een limiet.

 

Een indicatie van de enorme vraag naar praktijktests werd getoond toen de DVSA in augustus 2020 haar testboekingswebsite opende. Er waren zoveel mensen die zich aanmeldden om een ​​van de 35.675 tests te boeken die aanvankelijk beschikbaar waren gesteld, dat de site crashte en een week duurde om worden gerepareerd voordat het weer live kan gaan.

 

DVSA-topman Gareth Llewellyn zei: “Na een ongekende vraag naar het boekingssysteem voor rijexamens, met bijna zeven miljoen pogingen om een ​​test te boeken toen het werd geopend, moeten we dringend onderhoud uitvoeren zodat mensen tests kunnen boeken.”

 

Het heeft een aantal maatregelen genomen om de achterstand te helpen verminderen, waaronder weekendtests, terugkoop van vakantiedagen voor examinatoren en het laten uitvoeren van tests door alle houders van een rijbewijs.

 

Lynne Barrie, voorzitter van de Nationale Gezamenlijke Raad van Rijinstructeurs (ADINJC), vindt echter dat er niet genoeg wordt gedaan om de wachttijden te verkorten. Ze zei dat het nationale doel voor wachttijden voor praktijkproeven negen weken is en dat er veel meer “radicale en innovatieve maatregelen” nodig zullen zijn om dit cijfer te bereiken.